Musée Fin-de-Siècle Museum Brussel

Vier jaar na de opening van het Musée Magritte Museum, de eerste fase in de herschikking van de federale collecties, openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België op 6 december 2013 het Musée Fin-de-Siècle Museum, de tweede fase in dit moderniseringsproces. 

Het nieuwe Musée Fin-de-Siècle Museum brengt Brussel rond de eeuwwisseling in beeld als het culturele kruispunt van Europa. Deze unieke verzameling van Belgische kunstenaars als James Ensor, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Victor Horta, Henry Van de Velde en Philippe Wolfers en buitenlandse kunstenaars als Paul Gauguin, Auguste Rodin, Pierre Bonnard, Emile Gallé, Louis Majorelle en Alphonse Mucha plaatst deze artistieke scène te midden van het internationale kunstgebeuren.

Media Noord plakte onze glasfolies voor de musueumkasten in de zaal Gillion Crowet.

De vermaarde Gillion Crowet collectie werd in de jaren 1960 samengesteld door Baron en Barones Gillion Crowet, in een periode waarin nog maar weinig kunstliefhebbers en verzamelaars zich aan de art nouveau interesseerden. Als getuige van de ontmoeting tussen schone kunsten en sierkunsten brengt ze meer dan 230 stukken bijeen uit deze belangrijke periode van de Belgische kunst. Deze collectie is als een totaalkunstwerk dat ons een beeld geeft van de snelheid van de creatie in die tijd. Bovendien illustreert ze ook de bijzonder hechte banden die Brussel, cultureel kruispunt van Europa, verbonden met Parijs en Nancy. Naast deze rijke inhoud is er de verscheidenheid aan kunstenaars, waaronder Majorelle, Gallé, Mucha, Wolfers, Cros en Horta. De collectie bevat ook werken van belangrijke Belgische symbolistische schilders als Delville en Khnopff.

Terug naar overzicht