Uv-wering

Het solar radiation spectrum bestaat uit ultraviolet licht (100 - 400 nanometer) en zichtbaar licht (380 - 770 nanometer).

Er bestaan 3 types uv-licht:

Uv-C 510 (100 - 285 nm): dit zijn zeer schadelijke stralen, maar deze worden onderbroken in de ozonlaag, zodat ze niet op de aarde raken.
Uv-B (285 - 315 nm): algemeen gesteld zijn dit de stralen die voor het bruinen van het lichaam zorgen. Ze zijn schadelijk. Zonwerende folies (en getint glas) houden deze hinderlijke stralen tegen.
Uv-A (315 - 400 nm): deze werden vroeger aanschouwd als onschadelijk. Vandaag worden deze als schadelijk benoemd.

Uv wordt meestal benoemd als “stoppend” op 380 nm, terwijl zichtbaar licht begint tussen 380 en 400 nm. Er is een overgangsfase tussen beide.
De uv-werende folies stoppen uv-licht (met een kleine doorlating tussen 330 - 335 nm- tot 380 nm en laten licht door vanaf 380 - 400 nm (afhankelijk van een donkere of een lichte film).

Het hinderlijke uv-licht is op volgende plaatsen vaak ongewenst:

  • laboratoria
  • farmaceutische sector (cleanrooms)
  • winkelvitrines (verkleuring van kleding en geëtaleerde goederen)
  • musea

Laboratoria

De meerderheid van de zonwerende en warmterende raamfolies is ook voor 99 % uv-werend. Diverse laboratoria hebben nood aan een uv-werende film.

Zo werden onder andere de laboratoria van SGS (Polderdijkweg, Haven Antwerpen), Aveve Veevoederfabriek (Merksem) voorzien van een uv-werende folie. Voor SGS werd ook het BSE-labo (testen op BSE, dollekoeienziekte) voorzien van folie.

Indien gewenst, kan een veiligheidsfolie geplaatst worden, welke bij inbraak het rondvliegen van glas vermijdt.

Farmaceutische sector

Niet alleen in de labo’s van de farmaceutische sector, maar ook in de cleanrooms van de farmaceutische sector is uv-licht uit den boze. Zo werden onder andere de cleanrooms van Federa (Neder-Over-Heembeek) en GenzymeFlanders (Geel) voorzien van onze uv-werende glasfilm. Voor deze laatste werd tevens een volledige verduisterende glasfolie op de ijskasten geplaatst.

Omwille van de hoogtechnologische installaties en discretieredenen, mogen hiervan geen foto’s gepubliceerd worden.

Antiverkleuringsfolie

Materialen in winkelvitrines zijn dikwijls onderhevig aan verkleuring. Een 99,5 % uv-werende raamfolie kan voor een groot gedeelte deze verkleuring tegengaan en vertragen, doch ook niet volledig oplossen. De verkleuring van kleding wordt veroorzaakt door uv-stralen (50 %), warmte (25 %) en kunstlicht (25 %). In vele gevallen is dus ook een aanpassing naar “koud licht” een must.

De toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Het meest voorkomende gebruik van deze antiverkleurfolie is in de kledingsector. We hebben dan ook een zeer uitgebreid bestand van tevreden klanten. Diverse grote kledingketens en kleinere lokale boetieks kiezen voor onze uv-reducerende glasfolie.

Musea

Musea over het ganse land en buiten de landsgrenzen laten de Media Noord raamfolies op hun museumkasten kleven.